Vakantie op Gran Canaria: zon, zee, strand & lekker eten!

Gepubliceerd op 17 april 2016 om 15:00

Afgelopen week was dit ons uitzicht 's ochtends vroeg: palmbomen & de Atlantische oceaan! Met zijn tweetjes waren wij naar Gran Canaria. Zes dagen lang zon, zee, strand, palmbomen en heel veel lekker eten :-)

Zo nu en dan moeten wij er even saampjes tussenuit. Tijd voor elkaar & opladen! Vijf jaar geleden, toen we vijf jaar getrouwd waren, zijn we een paar dagen naar Fuertaventura geweest. En ter ere van ons 10-jarig jubilieum (nou ja, dat duurt nog een paar maandjes, september pas) gingen we nu naar Gran Canaria. Voor de jongens hadden we maanden geleden de oppas al geregeld. En dus konden wij met zijn tweeën heerlijk op vakantie!

En zeg nou zelf, met zo'n uitzicht 's ochtends wakker worden, dat is toch niet verkeerd? :-)

GranCanaria4.jpg

Ons hotel lag direct aan zee - bij een rotsstrand, dus daar kon je niet zwemmen. Een paar 100 meter verderop begon het zandstrand. Dat vond ik niet erg overigens, want ik ben niet zo van het strand - overal zand en geen schaduw... Geef mij dan maar een ligbedje onder een palmboom bij het zwembad!

En zo ontbeten we 's ochtends: met uitzicht op de oceaan en de boulevard. Tijdens ons ontbijt vermaakten we ons onder andere met het kijken naar alle mensen die voorbij wandelden. Heel veel hardlopende mensen (oooh, dat wil ik ook! Maar eerst moeten mijn enkels herstellen van een blessure... de eerste dagen van onze vakantie liep ik daardoor als een bejaarde. Hoezo toe aan vakantie...). Tot in de puntjes verzorgde modelgezinnetjes waarbij zelfs de peuters strak in de dure merkkleding lopen. Surfers (we dachten eerst dat het zeevogels waren). En was dat nou een visnet in zee, of een snorkelaar? We hebben er een heel ontbijt over gedebatteerd om uiteindelijk tot de conclusie te komen dat het toch echt een snorkelaar was: Jan Albert had gelijk. En omdat hij dat graag nóg een keer van mij hoort, staat het hier ook nog even zwart op wit: hij had dus gelijk! Haha :-)  

GranCanaria1.jpg 
We zaten - compleet tegen onze normale vakantiegewoonten in - in een all inclusive 5-sterren hotel. En dat is echt niet wat we gewend zijn, want over het algemeen geldt voor ons 'hoe primitiever, hoe beter'. Zie ook hier over onze laatste vakantie in Frankrijk; toen stonden we op een camping in het bos met hooguit 15 plekjes en echt 0 voorzieningen. Geen zwembad, geen animatieteam, geen wifi (überhaupt geen telefoonnetwerk op de camping, haha!), geen winkeltje, nou ja, niks dus, zeg maar. De douche en wc zaten in een oude keet en zagen er niet uit (maar werden 10x per dag schoongemaakt). Wat was er dan wel? Rust, natuur, een beekje waar de jongens elke dag dammetjes in bouwden en een bos om hutten in te maken. Daar houden wij dus wel van.

Maar nu dus: 6 dagen luxe! Zes dagen lang geen één keer in de keuken gestaan, want ontbijt, lunch, diner, drankjes & snacks: alles stond voor ons klaar. Net als de ligbedjes bij het zwembad, de zwemhanddoeken, een minibar in onze slaapkamer & elke dag een schoongemaakte slaap- en badkamer met nieuwe schone handdoeken. En dat eten was goeoeoeoed! Wij testten natuurlijk van alles uit. Jan Albert ging vooral voor allerlei vlees & vis, ik meer voor de verschillende kaas- en fruitsoorten en natuurlijk de TOETJES!     

GranCanaria7.jpg

Die toetjes waren wel lekker, maar het ultieme toetje zat er niet bij. Niet iets met meringue of dikke stukken chocolade ofzo. Wel veel chocolademousse (tot grote vreugde van Jan Albert), maar daar houd ik niet van. En dat was misschien wel goed ook, want ik hield 't al gauw voor gezien met de gebakjes als dessert. Die serveerden ze zowel bij de lunch als bij het avondeten, dus als je er van houdt kun je je daar echt uitleven. Ik koos daarna vooral vers fruit & ijs.

Wij vonden de lunches wel bijzonder trouwens: je moest echt zoeken om een stukje brood. Tussen de middag werd er vooral warm eten geserveerd. Patat, aardappels, pasta, pizza, enorme stukken vlees en vis, warme groenten... je kon het zo gek niet bedenken of het was er wel. En dus ook een uitgebreid dessertbuffet. Een stukje brood was er alleen als bijgerecht bij de soep. Het zal wel heel Nederlands zijn, maar ik hoef niet twee keer per dag een (veel te uitgebreide) warme maaltijd. Doe mij maar brood tussen de middag!

Het ontbijt was mijn favoriete maaltijd van de dag. Lekker veel vers brood, salades, fruit en zoete broodjes. Een verse chocoladedonut, muffin of suikerwafel bij het ontbijt... lekker hoor!  

GranCanaria8.jpg

Natuurlijk zaten we niet de hele dag bij (of in) het zwembad of te eten. We hadden een auto gehuurd & gingen er dus ook op uit. De foto hieronder is het havenplaatsje Puerto de Mogán. Hele mooie huisjes en steegjes rondom de haven, maar súper toeristisch. Het zuiden van Gran Canaria is het warmst en daar zijn dus de meeste hotels, maar het is niet het mooiste deel van het eiland. Het is er nogal kaal en dor. Hoe verder je naar het noorden van het eiland rijdt, hoe groener en mooier het wordt.  

GranCanaria13.jpg

's Avonds dineerden we in stijl: ons hotel had een restaurant waar je de hele avond kon binnenlopen, maar ook twee restaurants waarvoor je moest reserveren en waar nette kleding een vereiste was. Jan Albert had daarvoor speciaal een lange broek meegenomen... kwamen we daar tot de ontdekking dat ze voor de heren juist lange mouwen vroegen! Dus zijn we op dag 1 alle kledingwinkels langs gegaan om een overhemd te zoeken. Beetje omgekeerde wereld - meestal wil de vrouw shoppen, nu dus de man! :-) Ik had mijn chiqueste jurkje en pumps meegenomen, dus had voor de verandering zelf niks nodig.

Eén van de twee restaurants was een... Japans restaurant. Echt Spaans dus, haha! Wij eten niet zo vaak Japans, dus wij vonden het juist wel leuk. En erg lekker ook! Er was natuurlijk sushi (vonden we allebei niet echt lekker) en inktvis, allerlei soorten vlees (geen idee meer wat), rijst en mie, gefrituurde groenten, vlees & vis in een knapperig korstje en allerlei lekkere sausjes... ik weet ze niet meer allemaal, maar er was in elk geval zoetzure saus, sojasaus, honingsojasaus en een sinaasappelsaus. Die laatste was lekker, die ga ik thuis ook eens maken! Ik heb geprobeerd om de rijstbal op de foto met stokjes te eten maar dat was geen succes. En hebben jullie wel eens gefrituurde wontons gehad? Ze waren lekker, maar ik had geen idee wat er in zat. Iets met groente, maar er kan ook vlees in zitten geloof ik.   

GranCanaria16.jpg

Eén van de dagen was het vrij bewolkt en zijn we bijna de hele dag op pad gegaan. Een lange kronkelige autorit naar het midden van het eiland, waar we een wandeling maakten naar de 'wolkenrots' Roque Nublo, een 1803 meter hoge berg. Dat was nog wel even klauteren (héél fijn met mijn brakke enkels), maar de moeite heel erg waard. Prachtig was het daar! 

GranCanaria17.jpg

GranCanaria18.jpg

GranCanaria19.jpg

GranCanaria20.jpg

GranCanaria21.jpg

Het andere dinerrestaurant serveerde wel echt Spaanse en ook specifieke Gran Canaria gerechten. Ze hadden er (uiteraard) veel vis, maar ook geitenvlees (viel in de smaak bij Jan Albert), tortillas, tapas, mojos (sauzen), cornbread (mwoah - dit is trouwens geen maisbrood, maar zijn een soort vierkante blokjes maispuree), paella, churros, kikkererwten en papas arrugadas: zoute, in de schil gekookte aardappeltjes, zie de foto hieronder. Die waren lekker! 

GranCanaria23.jpg

Onderweg kochten we een stuk mazapán. Wat het nou precies was weet ik eigenlijk niet: het leek een soort boterkoek, maar dan met marsepein door het deeg heen gemengd, denk ik. 't Was echt koek-achtig, en niet gewoon een stuk marsepein. Het was in elk geval zoet en enorm machtig, en we hadden er allebei na een stukje wel genoeg van. Kent iemand van jullie dit toevallig?

GranCanaria25.jpg

Dit zag je ook overal en dat vonden we wél lekker: palmeras. Dat is een zoete bladerdeegkoek in hartvorm met een laag chocolade er over heen. Helemaal niet gezond natuurlijk, maar het smaakte uitstekend :-) 

GranCanaria31.jpg

Wie mij kent weet dat ik niet zo goed ben in stil zitten. Ook op vakantie wil ik altijd van alles doen. Een hele dag op het strand, dat lukt mij echt niet (pfff, alleen al dat je de hele dag in de blakende zon zit!). Maarrrr op dag vier kwam ik zowaar in de vakantiemood: we zouden eerst zwemmen, en dan na de lunch naar de zandduinen, en daarna nog weer even zwemmen. Maar uiteindelijk hebben we de hele dag bij het zwembad doorgebracht: beetje lezen, even zwemmen, lekker in de zon liggen, wat puzzelen, koud drankje halen... heerlijk! De lekkerste cocktail was overigens gewoon een tequila sunrise. Lekker zoet. 

En dus gingen we uiteindelijk pas 's avonds naar de zandduinen. Dan heb je wel een strandwandeling met ondergaande zon. Heeft ook wel weer wat, toch? 

GranCanaria26.jpg

Op de laatste dag zochten we een grote supermarkt op, om wat eten voor de terugreis in te slaan. Ooooh, zo'n megawinkel, daar kun je mij wel een paar uurtjes in loslaten! Gewoon alleen al om te kijken wat voor eten hier allemaal te koop is & een paar onbekende ingrediënten te kopen waar ik dan zelf iets mee kan maken. Dat is tijdens vakantie voor mij gewoon een uitstapje op zich :-) We hadden nu jammer genoeg niet zo veel tijd om uitgebreid rond te neuzen (we moesten een vliegtuig halen) maar 't was toch even leuk. Ze hadden hier enorme stukken ham hangen. Kun je even mee vooruit...

GranCanaria28.jpg

GranCanaria29.jpg

En natuuuuurrrrlijk moesten we ook een voor ons onbekend stuk chocolade testen. Wat dacht je van deze enorme Milka reep met melkchocolade, witte chocolade & pure chocolade? Jan Albert miste de koek er in, maar de jongens thuis waren er laaiend enthousiast over. 

GranCanaria32.jpg

En tijdens onze vakantie maakten we deze witte Johnny Doodle reep met speculaas ook soldaat (die had ik thuis al gekocht). Hij was best lekker hoor, maar we waren er niet echt enthousiast over. Het was gewoon een reep witte chocolade met op de onderkant brokjes speculaas. Die speculaas had juist dóór de reep heen gemoeten, veel lekkerder! Echt minpuntje was dat je de reep amper in stukken kon breken. Het was een grote blok chocolade met maar een paar breuklijnen er in. Niet handig. Deze kopen we niet vaker. Hebben jullie 'm al getest & wat vonden jullie er van?   

GranCanaria11.jpg 
En toen zat de vakantie er al weer op - waarom gaat dat toch altijd zo snel? Tijdens de vlucht terug naar huis zaten we samen al te bedenken wanneer we wéér kunnen gaan! :-) Het was overigens wel heel fijn om de jongens weer te zien. Want ook al is het fijn om een paar dagen even géén moeder te zijn en niet steeds te horen "Mem, mag ik...", "Mem, wil je..." "Mem, mem, mem!" (ik ben Fries & dus 'mem' in plaats van 'mama') had ik ze toch heel erg gemist. Dus het was fijn om weer thuis te zijn. En ook om weer 'gewoon' te eten - ik ben minstens vijf kilo zwaarder, voor mijn gevoel, haha!

Dus. Nu weer lekker thuis, zelf koken & gezond eten, en sparen voor een volgende warme reis. En ondertussen kijken we ook weer uit naar onze primitieve kampeervakantie deze zomer! Slowakije dit jaar. Ik heb er nu al zin in. 

x Syts

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.